2009. november 11., szerda

Mini scrapbook-album

Röpke féléves hatásszünet után megint a scrapbookról lesz szó, pontosabban egy minialbum elkészítéséről. Flancosan "bragbook" vagy "tagger size album" néven futnak azok a pici albumok, amik a szabványméretű nagy 12x12"-es albumokkal szemben praktikusan zsebre (retikülbe) tehetőek és előránthatóak, ha esetleg sikerül valakit sarokba szorítani a nyaralásunk (babánk, szőrös állatkánk vagy egyéb hozzátartozónk) fényképeivel. A kereskedelemben kaphatók előre kivágott kartonlapokból vagy chipboardokból álló, különböző méretű és alakú felfűzhető albumok (pl. Yabo), de ha tasakos albumot szeretnénk, hogy ne potyogjon le az oldalainkról a sok ráragasztott brüzli, akkor összeberhelhetünk egy minialbumot saját kezűleg is.
A CD-méretű album azért kézenfekvő választás, mert kicsi, négyzet alakú (lehet használni a kedvenc vázlatainkat vagy template-jeinket), és könnyű beszerezni a hozzávalókat.

Az első lépés az album külső borítójának legyártása. Lehet könyvkötészeti magasságokba is emelkedni, de ennél egyszerűbb megoldás, ha veszünk egy egyszerű A5-ös méretű kapcsos füzetet, és levágunk egy kicsit az aljából és a tetejéből, és utána már lehet is csicsázni, pl. bőrhatású papírba vagy csomagolópapírba kötni, és különböző rézvereteket rátenni.


A tasakok - mivel CD-méretekben gondolkozunk - lehetnek egyszerű átlátszó CD-tasakok, amit bármelyik műszaki boltban megvehetünk, csak arra érdemes figyelni, hogy ne legyen logo a tasakokon. Általában a noname márkák a legjobbak erre, ők nem akarják feltétlenül mindenhova odabiggyeszteni a logójukat. A CD-tasakok vagy eleve ki vannak lyukasztva, hogy fel lehessen őket fűzni, vagy ki kell őket lyukasztani. Amit én vettem, annak csak egy hosszú fülecskéje volt az egyik oldalon; ezt visszahajtottam, kétoldalú ragasztóval megragasztottam és kilyukasztottam.


Gyakorlatilag kész is az album, már csak gyártani kell bele az oldalakat. Én azért szeretem ezt a formátumot, mert egy ilyen pici oldal gyorsan elkészül, és akinek totyogó korú gyereke van, az tudja, milyen veszéllyel jár elöl hagyni az asztalon egy félkész scrapbook oldalt összegyűrhető papírokkal, megrágcsálható tollakkal, szétkenhető ragasztóval, széthordható glitterekkel és nem utolsósorban kiválóan lenyelhető kis gombokkal/szegecsekkel és egyéb apró mütyürökkel együtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése